TYSD Genel Merkezimiz ve 130 Şubemiz Harf Devrimimizi Kutlamaktadır
HARF DEVRİMİMİZ KUTLU OLSUN…
Kendimizi , dünümüzü , bu günümüzü ,duygularımızı ifade etmemize ,yarınlarımızı düşünüp yolumuzu çizmemize vesile olan her harf için ,harfleri bize öğreten Başöğretmenimiz ATATÜRK ve tüm öğretmenlerimize saygı,sevgi,minnet ve rahmetle…
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Başöğretmen ve Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK alfabe değişikliği ile Suriye’de bulunduğu 1905 ila 1907 yılları arası kafa yormaya başladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1922’de Halide Edib Adıvar ile alfabe değişikliği konusunda konuşmuş ve bu konuda ciddi önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekmiştir.
Hüseyin Cahit, Mustafa Kemal Atatürk’e Eylül 1922’de ”Neden Latin harflerini kabul etmiyoruz?” diye bir soru yöneltmiş, Atatürk de ”Henüz zamanı değil” diye yanıtlamıştır.
1923 yılında İzmir İktisat Kongresi’nde yine latin harflerine geçme teklifi gündeme getirilmiş fakat kongre başkanı Kazım Karabekir böyle bir değişikliğin İslamiyet’in bütünlüğüne zarar vereceğini gerekçe göstererek bu öneriyi kabul etmemiştir.
28 Mayıs 1928 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi aynı yılın 1 Haziran tarihi itibari ile resmi daire ve kuruluşlarda uluslararası rakamların (1,2,3 gibi) kullanılmasını belirten bir yasayı yürürlüğe sokmuştur. Bu yasa ile beraber Harf Devrimi için de bir komisyon kurulması kararlaştırılmıştı.
Bu komisyon böylesine ciddi bir değişimin 5 ila 15 yıllık bir süreçte hayata geçebileceği ihtimali üzerinde dursa da Mustafa Kemal Atatürk’ün ”Bu ya üç ayda olur ya da hiç olmaz” dediği söylenir.
Komisyon tamamladığı yeni alfabe çalışmaları 9 Ağustos 1928 tarihinde Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Gülhane’de düzenlenen galaya katılanlara taktim edildi.
Mustafa Kemal Atatürk yeni alfabeyi Ağustos ve Eylül 1928’de birçok ilde halka tanıttı. Bu esnada bazı yeni eklentiler de alfabeye eklendi.
8 – 25 Eim 1928 tarihlerinde tüm resmi görevliler yeni Türk Alfabesi sınavına tabi tutuldu.
1 Kasım 1928 tarihinde yeni Türk Alfabesi kabul edildi ve Harf Devrimi gerçekleşmiş oldu.
01.11.2022
Diğer Yazılar
Türkiye Yardım Sevenler Derneği Genel Başkanımız Sn. Dilek Bayazıt Kanal B Ekranlarında Yer Alacaktır
Genel Başkanımız Sn.Dilek BAYAZIT 17 MAYIS ÇARŞAMBA Akşamı Saat 18.30 da Kanal B de yayınlanacak olan Duygu ÇALI ile GÜNCE programının canlı yayın konuğu olacaktır. 16.05.2023
TYSD Genel Merkezi ve 132 Şubemiz Dünya Gönüllüler Gününü Kutlar
Hiçbir şey gönüllü bir insanın kalbi kadar güçlü değildir. Dünya Gönüllüler Günü kutlu olsun. #DünyaGönüllülerGünü #gönüllüyüzbiz #5aralıkdünyagönüllülergünü 05.12.2021
TYSD Genel Merkezimiz Sizleri Açılış Çayımıza Beklemektedir
21 Kasım 2023 Salı Günü saat 13.00 de Derneğimizi, hizmetlerimizi, burslu öğrencilerimizi konuşmak, hasret gidermek ve beraber bir fincan çay içmek için “AÇILIŞ ÇAYIMIZA” davetlisiniz. Tüm üyelerimizi, bağışçılarımızı ve gönül









