TYSD Genel Merkezi ve 130 Şubemiz

TYSD Genel Merkezi ve 130 Şubemiz

26 Ekim 1923 akşamı Gazi, kabineyi Çankaya Köşkü’nde toplantıya çağırdı. Bu toplantıda başvekil Fethi Okyar’ın istifası karara bağlandı.

Ertesi sabah haber, gazete manşetlerinde yer alacaktı.

28 Ekim gecesi, Çankaya’daki akşam yemeğine Latife Hanım da katıldı. Son derece heyecanlıydı. İçi içine sığmıyordu. Çünkü o akşam yemeğinin gündemini biliyordu. Sevgili Paşası niyetlerini önce eşine heyecan ve içtenlikle anlatmıştı. Latife Hanım bu sebeple birkaç kez mutfağa inmiş, yemeklerin o akşam yaşanacak olayların şanına yaraşır olmasına özen göstermişti.

Mustafa Kemal arkadaşlarına, yemekten sonra anayasanın bazı maddeleri üzerinde çalışacağını bildirmiş, yeni başkan adayı olduğu söylenen İsmet Paşa’yı da bu çalışmaya davet etmişti. İsmet Paşa bu daveti bekliyordu.

Sofrada seçim heyecanı, seçim dedikoduları, yeni seçilenler, bu kez meclise giremeyenler hakkında konuşmalar sürüp giderken, Mustafa Kemal bıçağını eline aldı, doğruldu, derin bir nefes aldıktan sonra hafifçe tabağına vurarak: “Beyler!” dedi. O da heyecanlı, kaşları çatılmış, ama gözlerinde güleç bir ifade ile arkadaşlarına bakıyordu.

Çıt çıkmıyordu şimdi yemek salonunda. “EFENDİLER, YARIN CUMHURİYET’i İLAN EDECEĞİZ”

Tek tek herkesin yüzüne bakarak durumu kontrol ediyordu. Şimdi sofradakiler yıldırım çarpmış gibi kalakalmıştı. Neden sonra, beyinlerinde şok yaratan bu haberi alkışlamak birilerinin aklına geldi ve yemek odası bir anda sanki patladı.

Mustafa Kemal uygun bir süre bekledikten sonra açıklamasını sürdürdü: “TÜRKİYE DEVLETİ’nin HÜKÜMET ŞEKLİ CUMHURİYET ‘tir. Bunu Anayasamıza yarınki Meclis toplantısında koyduracağız. Hazırlıklarımızı bir kez daha gözden geçirmemiz lazım”.

Gerçekten de iki arkadaş bütün gece süren çalışmalarını sabah ezanı okunurken bitirebildiler.

İsmet Paşa, Mustafa Kemal’in ısrarıyla Çankaya Köşkü’nde kaldı, birkaç saat uyudu.

28.10.2022

Diğer Yazılar

Haberler

TYSD Genel Merkezi ve 133 Şubemiz

“Efendiler, artık vatan imar istiyor, zenginlik ve refah istiyor. İlim ve hüner, yüksek medeniyet, hür düşünce ve hür zihniyet istiyor”… Mustafa Kemal ATATÜRK 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN

Haberler

TYSD Genel Merkezimizi Kadın ve Mücadele Derneği Ziyaret Etmiştir

Bugün Genel Merkezimiz’ de KADIN VE MÜCADELE DERNEĞİ Genel Başkanı Melek Neslihan Özfidan, Yönetim Kurulu Üyeleri Suna Kerimoğlu, Selma Kavas ve Şenay Demirdelen Hanımefendileri misafir ettik… Nazik ziyaretleri ve hoş

Haberler

TYSD Genel Merkezi ve 133 Şubesi

Virüse karşı en büyük silahlarımızın MASKE, SOSYAL MESAFE ve TEMİZLİK olduğunu unutmayalım… Maskelerimizi doğru kullanalım, kullanıyorMUŞ gibi yapanları uyaralım… #covid19