TYSD Genel Merkezi ve 130 Şubemiz
26 Ekim 1923 akşamı Gazi, kabineyi Çankaya Köşkü’nde toplantıya çağırdı. Bu toplantıda başvekil Fethi Okyar’ın istifası karara bağlandı.
Ertesi sabah haber, gazete manşetlerinde yer alacaktı.
28 Ekim gecesi, Çankaya’daki akşam yemeğine Latife Hanım da katıldı. Son derece heyecanlıydı. İçi içine sığmıyordu. Çünkü o akşam yemeğinin gündemini biliyordu. Sevgili Paşası niyetlerini önce eşine heyecan ve içtenlikle anlatmıştı. Latife Hanım bu sebeple birkaç kez mutfağa inmiş, yemeklerin o akşam yaşanacak olayların şanına yaraşır olmasına özen göstermişti.
Mustafa Kemal arkadaşlarına, yemekten sonra anayasanın bazı maddeleri üzerinde çalışacağını bildirmiş, yeni başkan adayı olduğu söylenen İsmet Paşa’yı da bu çalışmaya davet etmişti. İsmet Paşa bu daveti bekliyordu.
Sofrada seçim heyecanı, seçim dedikoduları, yeni seçilenler, bu kez meclise giremeyenler hakkında konuşmalar sürüp giderken, Mustafa Kemal bıçağını eline aldı, doğruldu, derin bir nefes aldıktan sonra hafifçe tabağına vurarak: “Beyler!” dedi. O da heyecanlı, kaşları çatılmış, ama gözlerinde güleç bir ifade ile arkadaşlarına bakıyordu.
Çıt çıkmıyordu şimdi yemek salonunda. “EFENDİLER, YARIN CUMHURİYET’i İLAN EDECEĞİZ”
Tek tek herkesin yüzüne bakarak durumu kontrol ediyordu. Şimdi sofradakiler yıldırım çarpmış gibi kalakalmıştı. Neden sonra, beyinlerinde şok yaratan bu haberi alkışlamak birilerinin aklına geldi ve yemek odası bir anda sanki patladı.
Mustafa Kemal uygun bir süre bekledikten sonra açıklamasını sürdürdü: “TÜRKİYE DEVLETİ’nin HÜKÜMET ŞEKLİ CUMHURİYET ‘tir. Bunu Anayasamıza yarınki Meclis toplantısında koyduracağız. Hazırlıklarımızı bir kez daha gözden geçirmemiz lazım”.
Gerçekten de iki arkadaş bütün gece süren çalışmalarını sabah ezanı okunurken bitirebildiler.
İsmet Paşa, Mustafa Kemal’in ısrarıyla Çankaya Köşkü’nde kaldı, birkaç saat uyudu.
28.10.2022
Diğer Yazılar
TYSD Genel Başkanımız Seferihisar ve İzmir Belediye Başkanlarına Makamlarında İzmir Depremi İçin Geçmiş Olsun Dileklerini İletti
02.11.2020 tarihinde başlayıp 16.11.2020 tarihinde nihayetlenen İzmir Depremi Yardım Kampanyamızın ilk etap yardımlarını İzmir Dr. Kemal Tarım Dinlenme Evi Vakfı’na 42.000₺ ve Seferihisar Belediyesi’ne çeşitli kalemlerde toplam 40.600₺ olarak başlatmıştık…
TYSD Genel Merkezi ve 133 Şubemiz
Onurluyuz, gururluyuz… Değerli bağışçılarımıza, ATAMIZIN izinden 91 yıldır beraberce yürüdüğümüz şubelerimizde hizmet veren arkadaşlarımıza, dostlarımıza teşekkürlerimiz sonsuz. Heyecanımız büyük… https://www.trtturk.com.tr/haber/balkanlar/turkiyenin-uskup-buyukelciligi-konutu-onune-ataturk-heykeli_9003?fbclid=IwAR0BntcNy4jdshBpvNYHBVRMtDzrSXO43iHmv20qZKO-31oT71LPHN1e-Ec
TYSD Genel Merkezi ve 130 Şubemiz
SESİMİ DUYAN VAR MI? 17.08.1999 / 03:02 Allah milletimize bir daha böyle acılar göstermesin. #17Ağustos1999 17.08.2022










