TYSD Beyoğlu Şubemiz TYSD’nin 95. Kuruluş Yılında Çıkarılacak Olan Yemek Kitabı İçin Yemeklerini Hazırlamıştır

TYSD Beyoğlu Şubemiz TYSD’nin 95. Kuruluş Yılında Çıkarılacak Olan Yemek Kitabı İçin Yemeklerini Hazırlamıştır

TYSD Beyoğlu Şubesi olarak, Eskişehir Şubesinin önerisi, Genel Merkezin onayı ile hazırlık çalışmalarına başlanan yemek kitabı için Osmanlı döneminin iki önemli yemeği Hünkar beğendi ve Zeytinyağlı dolmanın yapılış şekli ve tarihini anlatan yazı, yemeğin resimleri, hazırlayan yönetim kurulu üyeleri ve dernek üyelerimizin yer aldığı resimlerle, kitaba girmeye hazır hale getirilerek gönderimini gerçekleştirdik.

Özel günlerde sıklıkla tercih edilen iki lezzetin sofralara geliş hikayesine gelince;

Hünkar beğendi yemeğinin temelinde Eugenie ile Sultan Abdülâziz’in hüzünlü ve buruk aşk hikayesi yer alıyor. Anlatılan iki farklı hikâyeden ilki, İmparatoriçe Eugenie İstanbul’a geldiğinde aşçısını da beraberinde getirir, aşçısı mutfakta beşamel sos hazırlarken, yapılan sos Osmanlı aşçısının dikkatini çeker ve Osmanlı aşçısı beşamel sosa közlenmiş patlıcan katarak bir deneme yapar. Üstüne imparatorluğun tarih boyunca sevdiği eti de ekleyip padişaha sunar. Padişah yemeği çok sevince, yemeğin adı hünkâr beğendi olur.

İkinci hikâyeye gelince; Eugenie’nin Konstantiniye’ye gelişi onuruna bir davet vermeye hazırlanan Sultan Abdülâziz, heyecanı ölçüsünde hazırlanan hiç bir yemeği beğenmez, yapılan denemelerin sonunda Sultana bir yemek beğendiren aşçılar, yemeğin adını Hünkar beğendi koyar. Eugenie’nin yemeği çok beğendiği, tarifini de beraberinde götürdüğü söylentiler arasında yer alır.

Zeytinyağlı dolmanın hikayesine gelince; günümüzde içinde “dolma” olan bu sözcük eskiden “tolma” yani “dolu olan” anlamında kullanılırmış. Osmanlı İmparatorluğu döneminde dolmanın içindeki et ya da kıyma çıkarılarak yerine fıstık ve kuş üzümü konulmuş, pişirilirken zeytinyağı ilave edilmiş ve ortaya zeytinyağlı dolma çıkmış. Etli dolma uzaklardan gelirken, zeytinyağlı dolma bu topraklarda hayat bulmuş. Osmanlı İmparatorluğu zamanında geliştirilen dolma, sebzeden meyveye, balıktan sakatata kadar pek çok malzeme kullanılarak farklı şekillerde yapılmaya başlanmıştır.

TYSD’nin 95. Kuruluş yılında çıkarılacak olan yemek kitabında, proje koordinatörü ve tarifleri kitap için hazırlama görevini üstlenen Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Serpil Uzoğlu’na ve Genel Başkan Dilek Bayazıt’a emekleri için Beyoğlu Şubesi olarak teşekkür ederiz.

05.12.2022

Diğer Yazılar

Beyoğlu

TYSD Beyoğlu Şubemizin Acı Kaybı

TYSD Beyoğlu Şubemiz Yönetim Kurulu Üyesi İmre OTBAY Hanımefendinin vefatını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Kendisine Allah’ tan rahmet, kederli ailesine ve başta Beyoğlu Şubemiz olmak üzere tüm TYSD camiamıza başsağlığı ve

Beyoğlu

Beyoğlu Yeditepe Üniversitesi Paneli

Beyoğlu Şubemiz YEDİ TEPE ÜNİVERSİTESİ’ nde TYSD tanıtım paneli düzenlemiştir. Genç Öğrencilerle iletişim sağlandı. Gençlerle ATATÜRK değerleri konusunda üniversitenin hocaları konuşmalar yaptılar.  

Beyoğlu

Ata’mızın Heykeli Üsküp’te

TYSD GENEL MERKEZİ ve 133 ŞUBEMİZ… Beyoğlu Şubemizin önerileri ve öncülüğünde, Genel Merkez Yönetim Kurulumuzun rahmetli Genel Başkanımız Birsen ELDEM Başkanlığında aldığı karar neticesinde, Devlet Sanatçısı Metin YURDANUR’un yaptığı ATAMIZIN