Saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz…

Saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz…

Tarihte Bugün – 6 Şubat – Mevhibe İnönü’den Yardımsevenler Derneği’ne destek

İlk toplantısını 1926 yılında gerçekleştiren Yardımsevenler Derneği’nin kurucuları arasında Mevhibe İnönü de bulunuyordu. Savaşların yol açtığı yoksulluğun giderilmesine bir nebze bile olsa katkıda bulunmak amacıyla çeşitli alanlarda faaliyet gösteren derneğin, açıldığı günden itibaren her türlü etkinliğinde Mevhibe Hanım’ın katkıları söz konusuydu. Bu yöndeki faaliyetlerden biri, dernekteki dikiş, nakış ve çorap atölyelerinde örülen ve dikilen kıyafetlerin, ihtiyacı olan çocuklara ve doğum yapan annelere dağıtılmasıydı. Böylece hem ihtiyacı olanlara yardım ediliyor, hem de bu ürünleri üreten kadınlara çalışma olanağı sağlanıyordu. Bu, “Emek Karşılığı Yardım” fikrinin Cumhuriyet tarihindeki ilk uygulamalarından biriydi.

1939’daki Erzincan depreminde dernek, Kızılay’ın yanında yer alarak adını yurt düzeyinde duyurmuş ve çalışmalarını Ankara’nın dışına da taşıma olanağı bulmuştu. II. Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden sonra dernek, atölyelerde askerlere kıyafet dikilmesi konusunda da aktif görev aldı. Ayrıca savaşa girme ihtimaline karşı kadınları cephe gerisi hizmetlere hazırlamak için gönüllü hastabakıcı kursları açıldı ve 95 kadına “Fahri Hemşirelik” belgesi verildi. Bu faaliyette Mevhibe Hanım da hemşire kıyafetleriyle bizzat halka örnek oldu.

Saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz…

Diğer Yazılar

Haberler

TYSD Genel Merkezi

Onurluyuz, gururluyuz… https://www.yurtgazetesi.com.tr/dunya/uskup-e-ataturk-heykeli-cok-yakisti-h147013.html

Haberler

TYSD Genel Merkezi ve 126 Şubemiz TYSD Atatürk Anaokulumuzun Temelini Atmanın Gururu İçerisindedir

6 Şubat depreminin acı hatırasını eğitimle, çağdaşlıkla, bilimle, fenle hafifletmek, Atamızın da dediği gibi “en mühim ve feyizli vazifelerimiz milli eğitim işleridir. Okul genç dimağlara insanlığa hürmeti, millet ve memlekete

Haberler

90 . Yıl Reklam Ve Radyo Spotlarımıza Gönülden Destek Olan, Sevgili Evladı Can İle Kamera Karşısına Geçen Değerli Sanatçımız Mehmet Aslantuğ ‘A Teşekkürlerimiz Sonsuz.

Gönül Ödülümüzü Genel Başkanımız ve 2. Başkanımızın elinden alan sanatçımız konuşmasında, Cumhuriyetin aydın yüzü TYSD’nin 90. Yılına katkı sağlamış olmaktan onur duyduğunu söyledi. Teşekkür ederiz Sn ASLANTUĞ, göstermiş olduğunuz duyarlı